vrijdag 11 november 2011

Infoflash:Wat te doen bij ziekte



Wat te doen bij ziekte
Zo ziek als een hond? Been gebroken op skireis? Acute appendicitis? Als je ziek bent of een ongeval hebt gehad, kan je uiteraard niet meer werken. Hieronder geven we enkele regels die je in acht dient te nemen om je recht op normaal loon of op vergoedingen te waarborgen.
Ik ben aan bed gekluisterd. Moet ik mijn werkgever verwittigen?
Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid. Dit is zeer belangrijk. Doe je dat niet, dan kan de werkgever je beschuldigen de reorganisatie van het werk te hebben verhinderd.
Moet ik hem een medisch attest bezorgen?
Een medisch attest is niet verplicht, tenzij een CAO of het arbeidsreglement dit voorschrijven of als je werkgever dit vraagt. In dit geval moet je het medisch attest opsturen naar of afgeven in je onderneming binnen de twee werkdagen die volgen op het begin van je arbeidsongeschiktheid (uitzonderingen kunnen worden opgenomen in een CAO of in het arbeidsreglement). Als je deze termijn niet naleeft, kan de betaling van het loon voor de dagen ongeschiktheid die aan het afgeven van het medisch attest voorafgingen, worden geweigerd. Een geval van overmacht kan de laattijdige bezorging van het attest rechtvaardigen: bijvoorbeeld als je alleen woont en door je ziekte het attest niet kon bezorgen.
Gedurende welke periode is mijn loon ingeval van arbeidsongeschiktheid gewaarborgd door mijn werkgever?
Als je bediende bent, behoud je meestal je normale loon gedurende 30 dagen op voorwaarde dat je ten minste één jaar anciënniteit in het bedrijf hebt. Als je arbeider bent, moet je werkgever je 100% van je loon betalen tijdens de eerste 7 dagen, zonder toepassing van een carensdag. Van de 8ste tot de 30ste dag ongeschiktheid schiet je werkgever je het bedrag van je normale bruto belastbaar loon voor verminderd met de bedrijfsvoorheffing.
En als ik pas aangeworven ben?
In geval van ongeschiktheid tijdens de 1ste maand dat je in de onderneming werkt, heb je als bediende geen recht op een gewaarborgd loon. Bij een proefperiode of een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van minder dan 3 maanden is de reglementering iets ingewikkelder.
Tijdens de eerste 7 dagen arbeidsongeschiktheid ontvang je 100% loon van je werkgever. De volgende 7 dagen ontvang je nog altijd het equivalent van je nettoloon. De 15de tot de 30ste dag ben je ten laste van het ziekenfonds maar je werkgever moet je een aanvulling uitbetalen. In totaal ontvang je een bedrag gelijk aan je nettoloon.
In dat geval wordt de eerste dag van afwezigheid niet betaald: dit is de carensdag. De periode van het gewaarborgd loon begint dus pas op de 2de dag van de arbeidsongeschiktheid, behalve als de arbeidsongeschiktheid langer dan 14 dagen duurt of aan een arbeidsongeval of een beroepsziekte is te wijten.
Wat als ik opnieuw afwezig ben?
Als je bediende bent en binnen de 14 dagen na de eerste arbeidsongeschiktheid hervalt, en als je tijdens je vorige ongeschiktheid 30 dagen gewaarborgd loon hebt ontvangen, is je werkgever je niets verschuldigd. Je moet je dan rechtstreeks wenden tot je ziekenfonds (zie volgende pagina). Heb je geen gebruik gemaakt van de 30 dagen gewaarborgd loon, dan heb je recht op het saldo. Maar als je meerdere keren hervalt (met tussenperiodes van minder dan 14 dagen), moet je werkgever nooit meer dan 30 dagen gewaarborgd loon betalen.

Als je medisch kan aantonen dat de nieuwe werkonderbreking door een andere reden werd veroorzaakt (bijvoorbeeld een andere ziekte die met de voorgaande ziekte geen verband houdt), heb je opnieuw recht op een volledige periode gewaarborgd loon.
Mag ik vroeger dan voorzien opnieuw aan het werk gaan?

Dit wordt niet aangeraden. Een attest heeft immers automatisch de opschorting van de arbeidsovereenkomst tot gevolg. Er zijn dus minstens 4 goede redenen om het werk niet vroeger te hervatten.
- Je dokter is de meest geschikte persoon om te oordelen hoe lang je nodig hebt om te herstellen. Als je    vroeger terugkomt, dreig je te hervallen of, in geval van een virus, je collega’s te besmetten.
 - Als je een arbeidsongeval hebt op de weg van en naar het werk of op het werk zelf, zouden de verzekeringsmaatschappijen eventueel kunnen weigeren om tussen te komen.
- Je zou een “spookwerknemer” zijn! Je werkgever zou je kunnen weigeren om je voor die dagen maaltijdcheques of verplaatsingskosten te betalen.
- Als meer en meer werknemers vóór het einde van hun medische attest opnieuw zouden gaan werken, zal de druk van de werkgevers hoogstwaarschijnlijk toenemen. Afwezig zijn voor de ganse duur van het attest zou dan als een misbruik worden beschouwd, terwijl het een recht is.
Kan ik tijdens mijn arbeidsongeschiktheid worden ontslagen?
Je werkgever mag je ontslaan maar de opzeggingstermijn loopt niet. Deze termijn wordt trouwens opgeschort als je ontslagen werd vóór je arbeidsongeschiktheid. De werkgever kan je niettemin ontslaan door je naast je gewaarborgd loon de gebruikelijke wettelijke opzeggingsvergoeding uit te betalen.
Wanneer je arbeidsongeschiktheid meer dan 6 maanden duurt, heeft je werkgever het recht de arbeidsovereenkomst te verbreken. Hij moet je het loon uitbetalen dat overeenkomt met de opzeggingstermijn verminderd met het gewaarborgd loon dat je in het begin van je arbeidsongeschiktheid hebt ontvangen. Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur van minstens drie maanden, dan is een ontslag mits opzegging onmogelijk. De verbrekingsvergoeding bij een dergelijke arbeidsovereenkomst is vrij hoog.
Als je op proef of met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een welomschreven werk van minder dan drie maanden werd aangenomen, kan je na 7 dagen arbeidsongeschiktheid worden ontslagen zonder opzeggingstermijn of vergoeding.
Ik ben al langer dan een maand ziek... Heb ik recht op vergoedingen?
Onder bepaalde voorwaarden betaalt het ziekenfonds je een ziektevergoeding. Er bestaan twee periodes van arbeidsongeschiktheid: de periode van primaire ongeschiktheid, nl. het eerste jaar arbeidsongeschiktheid, en de invaliditeitsperiode, vanaf het tweede jaar arbeidsongeschiktheid tot het einde van de arbeidsongeschiktheid en ten laatste tot de pensioengerechtigde leeftijd (vroeger als de arbeidsongeschiktheid eindigt).
Iedereen met een arbeidsovereenkomst alsook werklozen hebben recht op uitkeringen. Dit geldt ook als je arbeidsovereenkomst werd geschorst wegens zwangerschapsrust (vanaf de 5de maand), kraamverlof of naar aanleiding van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of invaliditeit. Je moet bij een ziekenfonds aangesloten zijn en aan verschillende voorwaarden voldoen om deze uitkeringen te kunnen genieten. Raadpleeg je ziekenfonds of een juridische dienst van de BBTK om hierover meer te weten.
Welke formaliteiten moet ik bij mijn ziekenfonds vervullen?

Je moet je arbeidsongeschiktheid bij het ziekenfonds aangeven binnen de 48 uur na het begin ervan. Deze termijn wordt opgetrokken tot 24 dagen als je recht hebt op een gewaarborgd loon gedurende 30 dagen of binnen de 14 dagen als het gewaarborgd loon beperkt is tot 2 weken (zoals hierboven uitgelegd). De aangifte gebeurt aan de hand van een speciaal formulier “getuigschrift van arbeidsongeschiktheid”. Je kan dit formulier bij je ziekenfonds afhalen. In geval van laattijdige afgifte zal het ziekenfonds slechts uitbetalen vanaf de eerste dag na de ontvangst van de aangifte. Men erkent dat er een aantal bijzondere omstandigheden kunnen zijn waardoor je deze procedure moeilijk kan volgen (bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, als je een besmettelijke ziekte hebt, als je in zwangerschapsrust bent…). Als je wordt vrijgesteld van aangifte, heb je recht op uitkeringen voor de volledige periode van je arbeidsongeschiktheid, ook al heb je binnen de wettelijke termijn geen attest kunnen afgeven. Bij ontvangst van de aangifte stuurt het ziekenfonds je een “inlichtingenblad”. Dit document moet door de werkgever en door jou zelf worden ingevuld en naar het ziekenfonds teruggestuurd. Pas dan kan men overgaan tot de berekening van het bedrag van de uitkeringen. Raadpleeg je ziekenfonds of een juridische dienst van de BBTK om meer te weten over het bedrag van je vergoedingen.