vrijdag 17 december 2010

Beste collega's


Beste collega’s,

  
Net zoals bij andere grote bedrijven zijn er ook bij Fabricom 3 vakbonden aanwezig.

Het is waanzinnig te denken en te geloven dat je als vakbond de enige en de beste bent en de pluimen steeds opnieuw op de hoed trachten te steken. Er is in onze taal maar één verklaring voor iets dat gemeenschappelijk is:
 “waar alle leden van een organisatie (gemeenschap) aan mee doen”

OP DE OFFICIËLE VERGADERINGEN MET DE DIRECTIE ZIJN DAT NOG ALTIJD HET ACV, ABVV EN ACLVB EN DAT IS NOG ALTIJD GEMEENSCHAPPELIJK MET ALLE VAKBONDEN.

Fabricom heeft een cultuur van overleg met de drie vakbonden.
Uiteraard heeft elke fractie zijn eigen eisenbundel, maar slechts door overleg bekomt men vooruitgang in het belang van U en Uw collega’s.
Vandaag is er door al dat geruzie en gestook, leugens en bedrog slechts één winnaar, de werkgever zelf.

Laten we de hoop niet verliezen in deze barre tijden, de Griekse crisis is nog niet voorbij of de Ierse kondigt zich al aan.

Ondanks dat stellen we het voorlopig goed bij Fabricom.
Er is in het jaar 2010 weinig technische en economische werkloosheid geweest in vergelijking met andere bedrijven. De winsten voor Fabricom zullen misschien niet dezelfde zijn als in andere jaren maar we zullen niet al te slecht geboerd hebben.

Het IPA ( inter-professioneel overleg ) is net gestart en de  werkgeversorganisaties melden al dat er geen ruimte is voor loonsopslag.

Een bevriezing van de lonen en een trage groei van de economie kan ook de koopkracht ondergraven.

Dan is er nog het éénheidsstatuut arbeiders - bedienden die naar elkaar zouden moeten toegroeien. Het ABVV ijvert voor een statuut dat zowel de arbeiders als bedienden kan bekoren.

Zowel 2009 als 2010 waren de jaren van de ecocheques en de groepsverzekering. Nu nog vragen werknemers ons waar hun 250 euro gebleven is.
Koopkracht recht in je portemonnee, dat was en blijft ons standpunt voor de komende jaren.
Wij waren uitgesproken tegenstander om die 250 euro in de groepsverzekering te steken maar zowel de directie als de andere vakbonden gaven de voorkeur om de 250 euro in de groepsverzekering te steken.

Ook op veiligheidsvlak is er nog veel werk te doen. Het melden van incidenten (LMRA) en het invullen van het boekje (MOS) om gevaarlijke situaties te melden mag geen aanleiding geven tot vergeldingsmaatregelen, maar dient eerder gestimuleerd te worden.

Risicoanalyses voordat werkzaamheden beginnen, dragen wij hoog in ons vaandel. Vandaag zien we dat er nog steeds veel ongevallen gebeuren omdat de risico’s niet op voorhand ingeschat worden.
Het laatste nieuws is dat in het comité overeengekomen is dat alle werknemers in 2011 een fleece krijgen om de koude periodes te overbruggen. Het is een belangrijke stap voorwaarts waar het ABVV samen met de collega’s voor gestreden heeft.

Waar we bij Fabricom evenwel helemaal alleen voor staan zijn de vermindering van de energieprijzen. Na de petitie bij de sociale verkiezingen in 2008 hebben we nochtans niet stil gezeten. Op 17 juni 2008 hebben we actie gevoerd in Parijs. Op 22 april 2009 hebben we actie gevoerd op de troonplaats voor de zetel van GDF Suez in Brussel.
Er is een vergadering geweest in Brussel op 4 oktober 2010 waar de andere vakbonden van Fabricom de grote afwezigen waren. Je zou bijna denken dat zij niet willen dat de kortingen er door komen!
Gelukkig hebben we wel de steun van de andere vakbonden in de andere ondernemingen van de groep ( Electrabel, Sita, Cofely, tractebel ).

De president van de groep dhr. Mestrallet heeft zijn goedkeuring gegeven om een werkgroep op te starten zodat er sneller een besluit kan bereikt worden. Het ABVV zal blijven strijden om dit tot een goed einde te brengen. Jullie hebben er recht op, zeker in deze tijden van gezamenlijke energieaankopen moet de groep GDF Suez iets doen voor zijn personeel wil het geloofwaardig blijven in België.

2010 was een druk jaar, werkgelegenheid, koopkracht en veiligheid zijn de 3 items die ook in 2011 onze volle aandacht zullen krijgen.


Laten we optimistisch blijven en de hoop niet verliezen.

Wij wensen jullie alvast een behouden en vooral gezond 2011 voor u en uw familie.


Het ABVV team.