woensdag 17 oktober 2018

Wijziging Landingsbanen opgelet !


Kameraden,

Minister van Werk, Kris Peeters, lanceerde onlangs tal van wetswijzigingen aangaande arbeidsorganisatie. Eén van zijn ontwerpen is het optrekken van de leeftijd voor landingsbanen naar 60 jaar vanaf 01/01/2019. Misschien kunnen de vakbonden in het kader van de volgende interprofessionele onderhandelingen hierover nog een compromis vinden, misschien ook niet.

Vandaar is het best dat zij, die nu al de voorwaarden vervullen om op 55 jaar een landingsbaan te nemen, dit nu zo snel mogelijk doen, zodat zij nog net voor 31/12/2018 in dit systeem kunnen instappen. 



*            Betreft :     Landingsbanen vanaf 55 jaar worden afgeschaft. Vraag nog snel aan.


Waarde Kameraden, 

De reglementaire teksten zijn nog niet gekend of gepubliceerd en het sociaal overleg is hierover ook nog gaande maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen én aan de voorwaarden voldoet, vraagt zijn landingsbaan het beste dit jaar nog aan.
Omdat we niet weten welke procedure voorzien zal worden voor de overgangsperiode en gezien de minimum aanvraagduur 3 maanden is, is een onderling akkoord met de werkgever nodig om hiervan af te wijken.

1                 Historiek


In 2014 besloot de Regering Michel om de leeftijd voor het recht op uitkeringen voor een landingsbaan op te trekken van 55 naar 60 jaar vanaf 2015. Door het sociaal overleg slaagden we er in om voor een aantal gevallen een uitzondering te voorzien. Door de techniek van de kaderCAO werd het tijdspad voor de verhoging van die leeftijd vertraagd. De vorige twee IPA-onderhandelingen slaagden we er in om die leeftijd op 55 jaar te houden.
Door de arbeidsdeal wordt de mogelijkheid van de kaderCAO dus overruled. Als er niets meer aan gedaan wordt zal, vanaf 1 januari 2019 de leeftijd van de ene dag op de andere met 5 jaar omhoog gaan.

2                 Welke specifieke situaties?


De vijf specifieke situaties die nu dus ook aangevallen worden betreffen werknemers die:

-          tewerkgesteld zijn in een onderneming ‘in moeilijkheden’ of ‘in herstructurering’, of
-          de afgelopen 10 (15) jaar gedurende 5 (7) jaar een zwaar beroep uitoefenden (nachtarbeid, ploegenarbeid, onderbroken diensten) uitoefende, of
-          20 jaar nachtarbeid verricht hebben, of
-          tewerkgesteld zijn in de bouw met geattesteerde medische ongeschiktheid, of
-          als loontrekkende een loopbaan van 35 jaar kunnen voorleggen.

3                 Aflopende kaderCAO eind 2018


Deze situaties en toegangsleeftijd moesten wel opgenomen zijn in een sector-cao, of in een
ondernemings-cao als het om een bedrijf’ in moeilijkheden of herstructurering’ gaat. Bestond
er in de sector (of onderneming) geen cao dan was de toegangsleeftijd voor deze vormen de
volgende:
in 2017: 57 jaar
in 2018: 58 jaar
in 2019: 60 jaar

Deze uitzonderingen gelden slechts tot eind 2018. Daarna moesten de sociale gesprekspartners in het nakende IPA-overleg de vijf situaties herbevestigen in een zogenaamde ‘kadercao’.

Indien dit niet zou lukken, dan voorziet de wet dat de toegangsleeftijd voor tijdskrediet eindeloopbaan vanaf 55 jaar met uitkering op 60 jaar gebracht wordt. Vakbonden en werkgevers konden ook een andere leeftijd overeenkomen. Voor de herbevestiging van de uitzonderingen wordt het sociaal overleg dus doodgemaakt door de beslissingen van de arbeidsdeal.


4                 Nog snel aanvragen!


Aangezien we de uitkomst niet kennen van de acties en van het sociaal overleg hierrond, raden we aan het zekere voor het onzekere te nemen en zo snel mogelijk aan te vragen.

Je moet je landingsbaan minstens 3 maanden op voorhand aanvragen in een onderneming met meer dan 20 werknemers en 6 maanden op voorhand in een onderneming met minder dan 20 werknemers.

Als je dus nog een geviseerde landingsbaan vóór de leeftijd van 55 jaar wil stappen, zul je dit in onderling akkoord met je werkgever moeten doen.


5                 Hoe aanvragen (uittreksel uit ABVV-brochure tijdskrediet 2017)


Je moet zowel een aanvraag doen bij je werkgever als bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

De eerste stap is de kennisgeving aan de werkgever. Dit betekent dat je je werkgever schriftelijk op de hoogte brengt. Je kan dit doen via het C61-formulier dat je op de website van de RVA vindt (zie www.rva.be). Zorg er wel voor dat je een gedateerde kopie voor ontvangst laat tekenen of stuur het via een aangetekende zending.
Je moet je werkgever op de hoogte brengen van je aanvraag:
-          3 maanden voor de gewenste startdatum indien er in je bedrijf meer dan 20 mensen werken;
-          6 maanden voor de gewenste startdatum indien er in je bedrijf 20 of minder mensen werken.
Normaal wordt het aantal werknemers in dienst geteld op 30 juni van het jaar voorafgaand. Je kan met je werkgever ook een kortere aanvraagtermijn overeenkomen.

Daarna breng je de RVA op de hoogte. Dat is de tweede stap. Opnieuw verstuur je het aanvraagformulier voor uitkeringen het beste per aangetekend schrijven. Dit aanvraagformulier (C61) moet ten laatste 2 maanden na de aanvang van het tijdskrediet
binnen zijn. Toch is het beter om dit minstens 1 maand op voorhand in te dienen. Op die manier heeft de RVA de tijd om na te gaan of aan alle voorwaarden is voldaan en vermijd je een eventuele terugvordering van de reeds ontvangen uitkeringen.

Bij vragen wend je je best naar de juridische dienst of je vakbondssecretaris.



Kameraadschappelijk,



Miranda ULENS                                                      Robert VERTENUEIL        
Algemeen Secretaris                                               Voorzitter